usaid logo usaid logo

Službenici Građanskog Izvršenja na Sveobuhvatnom treningu po prvi put

U Junu i Oktobru 2009, svi službenici građanskog izvršenja koji rade u Kosovskim Opštinskim sudovima i Privrednom sudu prisustvovali su Program Obuci Osnovnog Građanskog Izvršenju razvijenog i isporučenog od strane PPPK s ciljnom grupom službenika građanskog izvršenja. Dva modula obuke nastavnog programa nude uvod u sprovođenju procesa od početka do kraja i pružila su priliku za diskusiju o zajedničkim izazovima i različitim praksama.

Sudovi postoje da bi obezbedili blagovremeno i pravedno rešavanje sporova pred njima. Presude su jedino važeće samo ako mogu biti sprovedene na fer, efikasan i ekspeditivan način. U suprotnom, one predstavljaju više od papira za stranke. Izvršeni službenici su ključni realizatori primene sistema.

Izvršeni službenici imaju mešovito obrazovanja od srednje škole do pravnog fakulteta. Od svih izvršenih službenika se očekuje da imaju razumevanja procesa zakona u cilju obavljanja svoje dužnosti. Većina nije dobila nikakvu obuku Nastavnog Plana i Programa Osnovnog Izvršenja. Na kraju programa obuke, od izvršenih službenika je traženo da saopšte svoje interesovanje za obuku i sve odgovore da postoji potrebne za nastavak edukacije o tome kako da efikasno i pravilno primene u praksi postupke izvršenja.

Dva modula Nastavnog Plana i Programa Osnovnog Izvršenja kurikuluma obuke odrađeno je od strane iskusnih službenika za izvršenje. Ovakav pristup olakšao je raspravu o stvarnim, praktičnim primenama i dilema. Nakon obuke, službenici za izvršenje imaju bolje razumevanje o tome šta znači izvršenje i imaju sva pravna sredstva koja su relevantne za sprovođenje postupaka. Dva modula fokusiran na to kako Zakon o izvršnom postupku uređuje početno i krajnje sprovođenje postupaka, kao i sprovođenje akcije .Predavači su razgovarali sa pravnih i praktičnih aspekata dopuštajući završna izvršenja, identifikovanje imovine, izvršne radnje, autentični dokumenti i pravni lekovi.