usaid logo usaid logo

Okruglog stol o nasilju o porodici

Dana 25 Marta 2010, PPPK je finansirao i pomogao u organizovanju okruglog stola o nasilju o porodici – povećanje pristupa pravnom sistemu od strane manjinskih zajednica. Uz prisustvo preko 50 gostiju i učesnika iz 25 lokalnih i međunarodnih organizacija, po prvi su put sve zainteresovane strane koje omogućuju pravne i socijalne usluge bile na jednom mestu kako bi identifikovale i rešile pristup pravnom sistemu od strane žrtava nasilja u porodici.

Takvo okupljanje raznovrsne grupe eksperata predstavlja jedinstvenu šansu da se razmene bitne informacije i da se poveća koordinacija koja bi dovela do osnaživanja i poboljšanja usluga u pravnom sistemu. Opština Gračanica je bila mesto gde se diskusija održala zbog raznolikosti i multi kulturnog sastava zajednica albanaca, srba i ostalih manjinskih zajednica.

Prezentacije su obavili predstavnici institucija i organizacija obuhvatajući i policijsku jedinicu za borbu protiv nasilja u porodici iz Gračanice; Udruženje sudija; Udruženje tužioca; Udruženje advokata Kosova; Komisija za pravnu pomoć; Odeljenje za zaštitu žrtava (MP); Kancelarija za vezu sa sudovima; i Centar za socijalni rad.

Okrugli sto je završen sa usvojenim predlozima za zajedničke aktivnosti koje obuhvataju uspostavljanje formalnih mehanizama za koordinaciju, zajedničke kampanje za podizanje svesti javnosti i obuka onih koji pružaju pravnu pomoć o novim zakonima u vezi sa nasiljem u porodici i uredbama o krivičnim i civilnim procedurama koje se odnose na ova pitanja.